VARAN BALKAN – NOVI SAD 2023
Od 22. 5. 2023. do 9. 07. 2023. 
Rok za slanje prijave: 10.5.2023.
 
Varan Balkan – Novi Sad 2023 je trening program u oblasti dokumentarnog filma, tokom kojeg će međunarodno priznati mentori, čuvene internacionalne škole dokumentarnog filma Atelje Varan iz Pariza, obučiti i osposobiti 10 polaznika iz Srbije i regiona u oblasti dokumentarnog filma. Kroz mentorski rad tokom trajanja ovog programa polaznicima će biti omogućeno da postanu filmski debitanti, i da nastave sa daljim profesionalnim filmskim usavršavanjem. Svaki od polaznika realizovaće svoj autorski dokumentarni film.
Filmovi će biti prikazani na najznačajnijim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima kao i na domaćim i regionalnim televizijskim stanicama.
Atelje Varan Pariz je jedna od najznačajnijih škola i radionica dokumentarnog filma u svetu, sa 40-ogodišnjim pedagoškim radom u oblasti dokumentarnog filma. Ovaj jedinstveni filmsko-edukativni program nastao je 1980. godine u Parizu na inicijativu oca antropološkog filma i jednog od začetnika „sinema verite“ pravca u dokumentarnom filmu, Žana Ruša.
Atelje Varan – Novi Sad 2023, trening program dokumentarnog filma, u periodu od sedam nedelja od filmskih laika stvoriće potpuno samostalne filmejkere koji nakon ovog programa, filmom mogu da nastave da se bave profesionalno.
 

Organizacija:

Varan Balkan & Ateliers Varan Paris

Institut za razvoj publike Novi Sad

Dom omladine Beograda

Podrška:

Filmski centar Srbije,Institut français de Serbie, Ministarstvo kulture Republike Srbije,Grad Beograd, Grad Novi Sad, Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Severne Makedonije, Akademija umetnosti u Novom Sadu.

RADIONICA

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, 10 učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

 

KANDIDATI

 • Svi koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentaraca i svega što to podrazumeva. Svi koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju dokumentaraca.
 • Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno
 • Radni jezici radionice: engleski, francuski i lokalni. Obavezno je poznavanje engleskog jezika.
 • Raspon godina: od 18
 • Državljani sledećih zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija
 • Broj učesnika: 10
 • Radionica je besplatna: sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta

 

MESTO I VREME ODRŽAVANJA RADIONICE

Institut za razvoj publike (Salon u Radničkoj), Radnička 27, 21000 Novi Sad, i Akademija umetnosti u Novom Sadu, Kosovska 33, 21000 Novi Sad, Srbija

Od 22. 5. 2023. do 9. 07. 2023. 

 

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Selekcija kandidata se vrši u dve faze.

1. Prva faza je podnošenje pisane prijave u kojoj se nalaze:

 • CV
 • Kratka biografija, slobodna forma, 2 strane
 • Tekst dužine jedne strane sa ili bez fotografije na jednu od sledećih tema:
 • Opišite nam neko mesto
 • Opišite nam neki trenutak iz života
 • Opišite nam svoj komšiluk

Sav materijal se šalje na mejl adresu varan@domomladine.org sa kompletnim podacima za kontakt.  Ne traži se disertacija, već tekst kojim se obraćate direktno nama. Ne želimo propratna pisma.

Sav materijal mora biti na engleskom jeziku.

 

2. Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor pre konačnog prijema. Razgovor će se obaviti ili lično u Beogradu, ili telefonom, ili putem Zoom aplikacije.

Rok za slanje prijave: 10.5.2023.

Razgovor sa kandidatima za finalnu selekciju biće obavljen između 10.5. i 15.5.2023.

varan-balkan-novi-sad-konkurs